Sezon na śliwki - ciasto kruche i powidła ze śliwkami

29 sierpnia

Sezon na śliwki, placek ze śliwkami, powidła śliwkowe, śliwki w occie, kamis, śliwki

Witam Was kochani! Dziś nie będzie recenzji ale trochę przepisów ;) Trwa właśnie sezon na śliwki, dlatego postanowiłam coś z nich upichcić. Zdecydowałam się na ciasto na kruchym cieśnie ze śliwkami a z pozostałych owoców zrobiłam powidła. Kusi mnie jeszcze jedna potrawa, którą znajdziecie na stronie Kamis. Są to tajemnicze śliwki w occie. Ale przejdźmy do przepisów ;)

Sezon na śliwki, placek ze śliwkami, powidła śliwkowe, śliwki w occie, kamis, śliwki

Ciasto kruche ze śliwkami

Składniki na blaszkę 20cm x 30cm:

- ok 1 kg śliwek
- 2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/pełnoziarnistej
- kostka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- pół szklanki cukru/erytolu/ksylitolu

Ciasto kruche:

Do dużej miski/garnka wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajko i pokrojone twarde masło. Wyrabiaj składniki na gładką masę. Uformuj kulę i włóż na 30 min do lodówki. W tym czasie wypestkuj śliwki.

Sezon na śliwki, placek ze śliwkami, powidła śliwkowe, śliwki w occie, kamis, śliwki

Następnie:

Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie równe części. Pierwszą częścią wylep dno blaszki, wypełnij śliwkami - ułóż je do góry dnem. Na śliwki połóż pozostałą część ciast.

Sezon na śliwki, placek ze śliwkami, powidła śliwkowe, śliwki w occie, kamis, śliwki

Pieczenie:

Ciasto włóż do piekarnika góra/dół nagrzanego do 180 stopni i piecz od 50 minut do godziny - w zależności od piekarnika. Po upieczeniu wyciąg ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. 
Ciasto świetnie się kroi i smakuje rewelacyjnie - nie za słodkie, nie za kwaśne. Jest dosyć niskie i swoim wyglądem według mnie bardziej przypomina placek niż ciasto.

Powidła ze śliwkami:

Z śliwek, które miałam przygotowane na ciasto pozostała mi jakaś część - ok 0,5 kg. Pomyślałam - ok zrobię powidła.

Sezon na śliwki, placek ze śliwkami, powidła śliwkowe, śliwki w occie, kamis, śliwki

Składniki:

0,5 kg śliwek,
łyżka cukru
2-3 łyżki wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść na patelni ( w moim przypadku teflonowej) i piecz na małym gazie przez 1, 15 godziny co chwilę mieszając. Kiedy śliwki swoją konsystencją będą przypominały powidła to znak, że danie jest gotowe. Przełóż powidła do słoiczka i delektuj się smakiem. Moje zostały zjedzone praktycznie na drugi dzień.

Śliwki w occie:

Jest jeszcze jedno danie, które bardzo mnie kusi i muszę je przygotować. Przepis na to danie znalazłam na stronie kamis. Są to śliwki w occie. Składniki są bardzo ciekawe a czas przygotowania prosty i krótki. Zresztą zobaczcie sami. W najbliższym czasie przygotuję ten specjał. Do jego przygotowania z pewnością użyję przypraw kamis.

You Might Also Like

28 komentarzy

  1. uwielbiam domowe ciasta, to musi być przepyszne, sama rzadko coś piekę.

    OdpowiedzUsuń
  2. musze przyrządzić bo bardzo lubie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię tarty ze śliwkami - akurat na mojej działce jest wysyp więc z chęcią skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka szkoda że u nas śliwki już się skończyły. Mieliśmy ich naprawdę dużo i już nie wiedziałam co z nich robić. A tu taki fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie ciasto ze śliwkami za powidłami nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie! Mam wszystkie składniki więc chętnie przetestuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta ze śliwkami :) Powidła też :)

    OdpowiedzUsuń
  8. co roku piekę takie ciasto <3 uwielbiam je :) a powidła wręcz kocham :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie ciasta ze sliwkami. Ale rzadko je pieke, bo dzieci za sliwkami nie przepadaja. Ale jak juz zrobie to mam cale dla siebie 😛

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie placki uwielbiam.. jeść, raczej nie robić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam w domu dwa drzewka śliwek ale jak narazie wykorzystywałam je tylko do placka, muszę zrobić także drzem

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie takie ciasto! :) Chętnie wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasta owocowe. Niestety, ale rzadko mam okazje się nim rozkoszować.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasta ze śliwkami to bym z chęcią pojadła;>

    OdpowiedzUsuń
  15. Aż bym zjadła takie śliwkowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliwki lubię w każdej postaci. Kruche ciasto ze śliwkami wygląda przepysznie i smakuje obłędnie. A przyprawy Kamis towarzyszą mi podczas codziennego gotowania:)

    OdpowiedzUsuń
  17. kruche ze śliwkami uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Przyznam się szczerze, że przy powidłach jest bardzo dużo pracy, ale późniejsze słoiczki wynagradzają wszystko. Dobrze jest mieć i wyciągnąć, kiedy przyjdzie ochota.

    blog

    blog

    OdpowiedzUsuń
  19. Same smakolyki ! Uwielbiam powidla ze śliwek

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam ciasto kruche ze śliwkami (ale z rabarbarem też :). No i powidła <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda pysznie, ale nie dla mnie. Nie lubię śliwek.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam śliwki - teraz jest na nie sezon więc warto je wykorzystywać na wszelakie sposoby :)

    OdpowiedzUsuń