Orzeszki Pekan na zdrowie

05 października


Jakiś czas temu otrzymałam od sklepu Stragan Zdrowia orzeszki pekan. Postanowiłam przyjrzeć im się bliżej ;)


Ekologiczne orzechy pekan zaliczane są do jednych z najszlachetniejszych gatunków orzechów. Kształtem przypominają orzechy włoskie, ale charakteryzują się maślanym posmakiem i aromatem, który jest pozbawiony goryczki. Wypiekom nadają korzenny smak. Można je stosować jako dodatek do ciast orzechowych, keksów, tortów oraz deserów lodowych. Doskonale smakują również jako samodzielna przekąska. Orzechy Pekan są wysokokaloryczne, ale bardzo zdrowe. Mają około 5 cm wielkości, uprawiane są obecnie w Ameryce Północnej w Australii i Afryce Południowej. Kiedyś pekan były głównym składnikiem kuchni Indian. Obecnie są dostępne są na całym świecie. Orzechy pekan są bogactwem białka, błonnika, zdrowych węglowodanów, witamin z grupy B, C, K E oraz innych minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Regularne spożywanie orzechów pekan zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, zwiększają odporność, obniża poziom złego cholesterolu, a także poprawia metabolizm.

Otrzymane orzechy wykorzystałam do tarty śliwkowej - bardzo dobrze się komponowały a pozostałe zjadłam jako dodatek do kawy. Lubię orzeszki różnego rodzaju dlatego polecam ;).




Orzechy pekan Orzechy pekan są owocem drzewa należącego do rodziny orzechowatych, które naturalnie występuje w rejonach Ameryki Północnej. Drzewo popularnie nazywane pekanem to orzesznik jadalny lub orzesznik pekanowy. Nazwa pekan pochodzi od angielskiego słowa wywodzącego się z języka Indian: „ orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”. Warstwa zewnętrzna orzecha pakan jest pokryta błyszczącą powłoką koloru brązowego, a w kształcie przypomina nieco orzech włoski lecz jest mniej pofałdowany. Od orzechów włoskich odróżnia je również zawartość znacznie większej ilości składników odżywczych. Stanowią uzupełnienie pełnowartościowej diety, a smak orzechów pozwala na ich szerokie wykorzystanie kulinarne. orzechy Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy Orzechy są cennym źródłem wielu niezbędnych substancji, poprawiających funkcjonowanie mózgu, a także wpływających na wygląd skóry. czytaj więcej Orzechy pekan – właściwości Orzechy pozwalają na zachowanie witalności i młodości przez wiele lat. Posiadają nieco słodki i delikatny smak. Dzięki zawartości antyoksydantów stosowane są w profilaktyce chorób nowotworowych. Bogaty skład orzechów pekan przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, poprawy metabolizmu oraz pozwala na skuteczne obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Małe, twarde owoce drzewa orzechowego bardzo korzystnie wpływają na narząd wzroku. Ponadto wzmacniają włosy i paznokcie oraz działają upiększająco na cerę, która odzyskuje blask i promienność. Orzechy pekan wpływają ochronnie na serce i układ krążenia, wzmacniając i usprawniając jego pracę. Zalecane są w diecie osób z nadciśnieniem, nadwagą lub ryzykiem rozwoju nowotworów. Ze składu orzechów pekan wypływa wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia, zatem warto je włączyć do diety i od czasu do czasu dodawać do przygotowywanych potraw lub spożywać solo.

http://bonavita.pl/orzechy-pekan-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie
Orzechy pekan Orzechy pekan są owocem drzewa należącego do rodziny orzechowatych, które naturalnie występuje w rejonach Ameryki Północnej. Drzewo popularnie nazywane pekanem to orzesznik jadalny lub orzesznik pekanowy. Nazwa pekan pochodzi od angielskiego słowa wywodzącego się z języka Indian: „ orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”. Warstwa zewnętrzna orzecha pakan jest pokryta błyszczącą powłoką koloru brązowego, a w kształcie przypomina nieco orzech włoski lecz jest mniej pofałdowany. Od orzechów włoskich odróżnia je również zawartość znacznie większej ilości składników odżywczych. Stanowią uzupełnienie pełnowartościowej diety, a smak orzechów pozwala na ich szerokie wykorzystanie kulinarne. orzechy Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy Orzechy są cennym źródłem wielu niezbędnych substancji, poprawiających funkcjonowanie mózgu, a także wpływających na wygląd skóry. czytaj więcej Orzechy pekan – właściwości Orzechy pozwalają na zachowanie witalności i młodości przez wiele lat. Posiadają nieco słodki i delikatny smak. Dzięki zawartości antyoksydantów stosowane są w profilaktyce chorób nowotworowych. Bogaty skład orzechów pekan przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, poprawy metabolizmu oraz pozwala na skuteczne obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Małe, twarde owoce drzewa orzechowego bardzo korzystnie wpływają na narząd wzroku. Ponadto wzmacniają włosy i paznokcie oraz działają upiększająco na cerę, która odzyskuje blask i promienność. Orzechy pekan wpływają ochronnie na serce i układ krążenia, wzmacniając i usprawniając jego pracę. Zalecane są w diecie osób z nadciśnieniem, nadwagą lub ryzykiem rozwoju nowotworów. Ze składu orzechów pekan wypływa wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia, zatem warto je włączyć do diety i od czasu do czasu dodawać do przygotowywanych potraw lub spożywać solo.

http://bonavita.pl/orzechy-pekan-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie
Orzechy pekan Orzechy pekan są owocem drzewa należącego do rodziny orzechowatych, które naturalnie występuje w rejonach Ameryki Północnej. Drzewo popularnie nazywane pekanem to orzesznik jadalny lub orzesznik pekanowy. Nazwa pekan pochodzi od angielskiego słowa wywodzącego się z języka Indian: „ orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”. Warstwa zewnętrzna orzecha pakan jest pokryta błyszczącą powłoką koloru brązowego, a w kształcie przypomina nieco orzech włoski lecz jest mniej pofałdowany. Od orzechów włoskich odróżnia je również zawartość znacznie większej ilości składników odżywczych. Stanowią uzupełnienie pełnowartościowej diety, a smak orzechów pozwala na ich szerokie wykorzystanie kulinarne. orzechy Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy Orzechy są cennym źródłem wielu niezbędnych substancji, poprawiających funkcjonowanie mózgu, a także wpływających na wygląd skóry. czytaj więcej Orzechy pekan – właściwości Orzechy pozwalają na zachowanie witalności i młodości przez wiele lat. Posiadają nieco słodki i delikatny smak. Dzięki zawartości antyoksydantów stosowane są w profilaktyce chorób nowotworowych. Bogaty skład orzechów pekan przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, poprawy metabolizmu oraz pozwala na skuteczne obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Małe, twarde owoce drzewa orzechowego bardzo korzystnie wpływają na narząd wzroku. Ponadto wzmacniają włosy i paznokcie oraz działają upiększająco na cerę, która odzyskuje blask i promienność. Orzechy pekan wpływają ochronnie na serce i układ krążenia, wzmacniając i usprawniając jego pracę. Zalecane są w diecie osób z nadciśnieniem, nadwagą lub ryzykiem rozwoju nowotworów. Ze składu orzechów pekan wypływa wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia, zatem warto je włączyć do diety i od czasu do czasu dodawać do przygotowywanych potraw lub spożywać solo.

http://bonavita.pl/orzechy-pekan-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie

You Might Also Like

24 komentarzy

  1. Do ciasta idealne :D + obserwuję i zapraszam do mnie www.lubietestowac.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam orzechy pod każdą postacią :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie wszystkie orzechy :) ale tych jeszcze nie spotkałam ale ten maślany smak do mnie przemawia xd

    OdpowiedzUsuń
  4. Orzechy to dla nas najlepsza przekąska

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedys często jadlam te orzechy, ostatnio coraz mniej jadam takich przekąsek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham orzechy!! <3

    klaudia-modelska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie lubię orzechów włoskich właśnie za tą goryczkę, a skoro w tych orzechach ich nie ma, to zapewne będą mi bliższe smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam każdy rodzaj orzechów. A dla zdrowia same plusy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam orzechy ale pekan jeszcze nie próbowałam. Póki co uwielbiam brazylijskie I nerkowca o pistacjach nie wspomnę. .

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę przyznać, że tych orzeszków to jeszcze nie jadłam ale może kiedyś skosztuje je :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy ich nie jadłam ale bardzo bym chciała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy takich nie jadłam. Ja właśnie obieram i wcinam orzechy włoskie. Uwielbiam takie świeże, jeszcze w żółtej skórce

    OdpowiedzUsuń
  13. Tych orzechów nigdy nie jadłam. Chyba czas spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Orzeszki lubie. A moja mama kocha i az jej sie uszy trzesa, jak jej przywoze. Sama nie kupuje, bo mowi zawsze, ze sa kaloryczne i jej w tylek pojdzie. Dopoki dna nie zobaczy nie odejdzie od nich. Tych niestety nigdy nie probowalam do tej pory.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam wszelkie odmiany orzechów, najlepiej jedzone same bez niczego więcej. Przynajmniej tak mi się wydaje, że każde orzechy uwielbiam, bo pekany są mi obce, jeszcze nie próbowałam;>

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam orzechy! 😍 za smak i ilość dóbr jakie w sobie maja :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam orzechy <3 same w ciastach pod każdą postacią <3

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie znam tych orzechów , jednak z chęcią bym je poznala. Uwielbiam kazde orzechy a w szczegolnosci nerkowce

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie jadłam jeszcze chyba takich orzechów ;) Pora wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam orzechy, ale pekan nigdy jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Orzechy ogolnie bardzo lubie, ale pekan nie mialam okazji jeszcze sprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam wszelkie orzechy, a pekan dodatkowo mają mnóstwo zdrowych tłuszczy

    OdpowiedzUsuń
  23. Są idealne do przegryzienia na jesienne wieczory😁 ale także jako dodatek do sałatek😊

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawa jestem tych orzechów, muszę wypróbować. Może córka alergiczka akurat będzie je mogła jeść ;)

    OdpowiedzUsuń