Orzeszki Pekan na zdrowie
05 października
Ekologiczne orzechy pekan zaliczane są do jednych z najszlachetniejszych gatunków orzechów. Kształtem przypominają orzechy włoskie, ale charakteryzują się maślanym posmakiem i aromatem, który jest pozbawiony goryczki. Wypiekom nadają korzenny smak. Można je stosować jako dodatek do ciast orzechowych, keksów, tortów oraz deserów lodowych. Doskonale smakują również jako samodzielna przekąska. Orzechy Pekan są wysokokaloryczne, ale bardzo zdrowe. Mają około 5 cm wielkości, uprawiane są obecnie w Ameryce Północnej w Australii i Afryce Południowej. Kiedyś pekan były głównym składnikiem kuchni Indian. Obecnie są dostępne są na całym świecie. Orzechy pekan są bogactwem białka, błonnika, zdrowych węglowodanów, witamin z grupy B, C, K E oraz innych minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Regularne spożywanie orzechów pekan zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, zwiększają odporność, obniża poziom złego cholesterolu, a także poprawia metabolizm.
Otrzymane orzechy wykorzystałam do tarty śliwkowej - bardzo dobrze się komponowały a pozostałe zjadłam jako dodatek do kawy. Lubię orzeszki różnego rodzaju dlatego polecam ;).
Orzechy pekan
Orzechy pekan są owocem drzewa należącego do rodziny orzechowatych,
które naturalnie występuje w rejonach Ameryki Północnej. Drzewo
popularnie nazywane pekanem to orzesznik jadalny lub orzesznik pekanowy.
Nazwa pekan pochodzi od angielskiego słowa wywodzącego się z języka
Indian: „ orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”.
Warstwa zewnętrzna orzecha pakan jest pokryta błyszczącą powłoką koloru
brązowego, a w kształcie przypomina nieco orzech włoski lecz jest mniej
pofałdowany. Od orzechów włoskich odróżnia je również zawartość znacznie
większej ilości składników odżywczych. Stanowią uzupełnienie
pełnowartościowej diety, a smak orzechów pozwala na ich szerokie
wykorzystanie kulinarne.
orzechy
Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy
Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy
Orzechy są cennym źródłem wielu niezbędnych substancji, poprawiających
funkcjonowanie mózgu, a także wpływających na wygląd skóry. czytaj
więcej
Orzechy pekan – właściwości
Orzechy pozwalają na zachowanie witalności i młodości przez wiele lat.
Posiadają nieco słodki i delikatny smak. Dzięki zawartości
antyoksydantów stosowane są w profilaktyce chorób nowotworowych. Bogaty
skład orzechów pekan przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu,
poprawy metabolizmu oraz pozwala na skuteczne obniżenie poziomu
cholesterolu we krwi. Małe, twarde owoce drzewa orzechowego bardzo
korzystnie wpływają na narząd wzroku. Ponadto wzmacniają włosy i
paznokcie oraz działają upiększająco na cerę, która odzyskuje blask i
promienność.
Orzechy pekan wpływają ochronnie na serce i układ krążenia, wzmacniając i
usprawniając jego pracę. Zalecane są w diecie osób z nadciśnieniem,
nadwagą lub ryzykiem rozwoju nowotworów. Ze składu orzechów pekan
wypływa wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia, zatem warto
je włączyć do diety i od czasu do czasu dodawać do przygotowywanych
potraw lub spożywać solo.
http://bonavita.pl/orzechy-pekan-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie
http://bonavita.pl/orzechy-pekan-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie
Orzechy pekan
Orzechy pekan są owocem drzewa należącego do rodziny orzechowatych,
które naturalnie występuje w rejonach Ameryki Północnej. Drzewo
popularnie nazywane pekanem to orzesznik jadalny lub orzesznik pekanowy.
Nazwa pekan pochodzi od angielskiego słowa wywodzącego się z języka
Indian: „ orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”.
Warstwa zewnętrzna orzecha pakan jest pokryta błyszczącą powłoką koloru
brązowego, a w kształcie przypomina nieco orzech włoski lecz jest mniej
pofałdowany. Od orzechów włoskich odróżnia je również zawartość znacznie
większej ilości składników odżywczych. Stanowią uzupełnienie
pełnowartościowej diety, a smak orzechów pozwala na ich szerokie
wykorzystanie kulinarne.
orzechy
Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy
Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy
Orzechy są cennym źródłem wielu niezbędnych substancji, poprawiających
funkcjonowanie mózgu, a także wpływających na wygląd skóry. czytaj
więcej
Orzechy pekan – właściwości
Orzechy pozwalają na zachowanie witalności i młodości przez wiele lat.
Posiadają nieco słodki i delikatny smak. Dzięki zawartości
antyoksydantów stosowane są w profilaktyce chorób nowotworowych. Bogaty
skład orzechów pekan przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu,
poprawy metabolizmu oraz pozwala na skuteczne obniżenie poziomu
cholesterolu we krwi. Małe, twarde owoce drzewa orzechowego bardzo
korzystnie wpływają na narząd wzroku. Ponadto wzmacniają włosy i
paznokcie oraz działają upiększająco na cerę, która odzyskuje blask i
promienność.
Orzechy pekan wpływają ochronnie na serce i układ krążenia, wzmacniając i
usprawniając jego pracę. Zalecane są w diecie osób z nadciśnieniem,
nadwagą lub ryzykiem rozwoju nowotworów. Ze składu orzechów pekan
wypływa wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia, zatem warto
je włączyć do diety i od czasu do czasu dodawać do przygotowywanych
potraw lub spożywać solo.
http://bonavita.pl/orzechy-pekan-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie
http://bonavita.pl/orzechy-pekan-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie
Orzechy pekan
Orzechy pekan są owocem drzewa należącego do rodziny orzechowatych,
które naturalnie występuje w rejonach Ameryki Północnej. Drzewo
popularnie nazywane pekanem to orzesznik jadalny lub orzesznik pekanowy.
Nazwa pekan pochodzi od angielskiego słowa wywodzącego się z języka
Indian: „ orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”.
Warstwa zewnętrzna orzecha pakan jest pokryta błyszczącą powłoką koloru
brązowego, a w kształcie przypomina nieco orzech włoski lecz jest mniej
pofałdowany. Od orzechów włoskich odróżnia je również zawartość znacznie
większej ilości składników odżywczych. Stanowią uzupełnienie
pełnowartościowej diety, a smak orzechów pozwala na ich szerokie
wykorzystanie kulinarne.
orzechy
Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy
Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy
Orzechy są cennym źródłem wielu niezbędnych substancji, poprawiających
funkcjonowanie mózgu, a także wpływających na wygląd skóry. czytaj
więcej
Orzechy pekan – właściwości
Orzechy pozwalają na zachowanie witalności i młodości przez wiele lat.
Posiadają nieco słodki i delikatny smak. Dzięki zawartości
antyoksydantów stosowane są w profilaktyce chorób nowotworowych. Bogaty
skład orzechów pekan przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu,
poprawy metabolizmu oraz pozwala na skuteczne obniżenie poziomu
cholesterolu we krwi. Małe, twarde owoce drzewa orzechowego bardzo
korzystnie wpływają na narząd wzroku. Ponadto wzmacniają włosy i
paznokcie oraz działają upiększająco na cerę, która odzyskuje blask i
promienność.
Orzechy pekan wpływają ochronnie na serce i układ krążenia, wzmacniając i
usprawniając jego pracę. Zalecane są w diecie osób z nadciśnieniem,
nadwagą lub ryzykiem rozwoju nowotworów. Ze składu orzechów pekan
wypływa wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia, zatem warto
je włączyć do diety i od czasu do czasu dodawać do przygotowywanych
potraw lub spożywać solo.
http://bonavita.pl/orzechy-pekan-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie
http://bonavita.pl/orzechy-pekan-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie
24 komentarzy
Do ciasta idealne :D + obserwuję i zapraszam do mnie www.lubietestowac.blogspot.com
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam orzechy pod każdą postacią :D
OdpowiedzUsuńLubie wszystkie orzechy :) ale tych jeszcze nie spotkałam ale ten maślany smak do mnie przemawia xd
OdpowiedzUsuńOrzechy to dla nas najlepsza przekąska
OdpowiedzUsuńkiedys często jadlam te orzechy, ostatnio coraz mniej jadam takich przekąsek.
OdpowiedzUsuńKocham orzechy!! <3
OdpowiedzUsuńklaudia-modelska.blogspot.com
Nie lubię orzechów włoskich właśnie za tą goryczkę, a skoro w tych orzechach ich nie ma, to zapewne będą mi bliższe smakiem :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam każdy rodzaj orzechów. A dla zdrowia same plusy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechy ale pekan jeszcze nie próbowałam. Póki co uwielbiam brazylijskie I nerkowca o pistacjach nie wspomnę. .
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że tych orzeszków to jeszcze nie jadłam ale może kiedyś skosztuje je :)
OdpowiedzUsuńNigdy ich nie jadłam ale bardzo bym chciała spróbować :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam. Ja właśnie obieram i wcinam orzechy włoskie. Uwielbiam takie świeże, jeszcze w żółtej skórce
OdpowiedzUsuńTych orzechów nigdy nie jadłam. Chyba czas spróbować :D
OdpowiedzUsuńOrzeszki lubie. A moja mama kocha i az jej sie uszy trzesa, jak jej przywoze. Sama nie kupuje, bo mowi zawsze, ze sa kaloryczne i jej w tylek pojdzie. Dopoki dna nie zobaczy nie odejdzie od nich. Tych niestety nigdy nie probowalam do tej pory.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie odmiany orzechów, najlepiej jedzone same bez niczego więcej. Przynajmniej tak mi się wydaje, że każde orzechy uwielbiam, bo pekany są mi obce, jeszcze nie próbowałam;>
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechy! 😍 za smak i ilość dóbr jakie w sobie maja :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam orzechy <3 same w ciastach pod każdą postacią <3
OdpowiedzUsuńMój blog
Nie znam tych orzechów , jednak z chęcią bym je poznala. Uwielbiam kazde orzechy a w szczegolnosci nerkowce
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze chyba takich orzechów ;) Pora wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechy, ale pekan nigdy jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńOrzechy ogolnie bardzo lubie, ale pekan nie mialam okazji jeszcze sprobowac.
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie orzechy, a pekan dodatkowo mają mnóstwo zdrowych tłuszczy
OdpowiedzUsuńSą idealne do przegryzienia na jesienne wieczory😁 ale także jako dodatek do sałatek😊
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem tych orzechów, muszę wypróbować. Może córka alergiczka akurat będzie je mogła jeść ;)
OdpowiedzUsuń