Carving - sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach
26 września
Kilka dni temu miałam okazję uczestniczyć w pokazie carvingu czyli
sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach. Chciałam podzielić się z Wami
zdjęciami i informacjami z tego wydarzenia.
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach bardzo znana i popularna w krajach azjatyckich. Mistrzami w tej dziedzinie są mieszkańcy Dalekiego Wschodu.
Cel carvingu to sprawienie aby jedzenie było bardziej apetyczne. Azjatycka gospodyni domowa zawsze wita gości starannie obranymi owocami, ułożonymi w ciekawy sposób na talerzu. Warzywa są najpierw delikatnie rzeźbione, następnie gotowane i układane na talerzu.
Na początek do rzeźbienia potrzebny jest mały nóż tak zwany jarzyniak, którym można obierać, kroić i rzeźbić każdy owoc lub warzywo i zmieniać je w dekoracyjną ozdobę potrawy oraz nóż tajski, który pomoże nam wyrzeźbić większość wzorów.
W carvingu możemy wyróżnić trzy style: europejski, tajski i chiński. Tajski to styl najbardziej skomplikowany. Są to drobne cięcia co daje najlepszy efekt. Styl europejski to kwiaty i większe wzory, zaś chiński to rzeźba 3D.
Owoce, które doskonale nadają się do carvingu to arbuzy, melony, jabłka, pomarańcza, kiwi czy dynia. Warzywa, które idealnie się sprawdzą to marchewka, burak, rzepa, kalarepa. Wybór jest spory.
A jak Wam podobają się wyrzeźbione cuda?
23 komentarzy
Jak robiłam kurs dietetyczny to bawiliśmy się w carving. Świetna sprawa- można wyczarować cuda! Robiłam koszyk ozdobny z arbuza- wyglądał jakby cały pokryty był różami.
OdpowiedzUsuńprzepięknie to wygląda. nigdy nie próbowałam rzeźbić w owocach czy warzywach.
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam że tak to się nazywa. Bez wątpienia wygląda to pięknie chociaż ja niestety nie mam talentu do takich kwestii :-(. A szkoda, byłyby fajne ozdoby do zdjęć.
OdpowiedzUsuńSprawność manualną i wszystko można wyczarować :)
OdpowiedzUsuńWspaniała metoda na robienie dekoracji potraw. Z pewnością robi wrażenie na gościach :)
OdpowiedzUsuńOj ślicznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda intrygująco! Mam jakieś urządzenia do tego w kuchni, ale nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie to wygląda. Kiedys oglądałam jak panowie cuda z arbuzow robią. Świetne dekoracje na różne uroczystości ☺
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się takie carvingowe rzeźby :) Ja umiem jedynie łabędzia z jabłka :D
OdpowiedzUsuńMoja ciocia jest w tym mistrzynią. Z pod jej ręki wychodzą cuda
OdpowiedzUsuńsuper, wygląda to przepięknie
OdpowiedzUsuńPiękne! Ja umiem wycinać kwiatki tylko w pomidorach i pomarańczach :D
OdpowiedzUsuńPrzepięknie to wygląda! Dobrze się mówi, że najpierw jemy oczami;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam oglądać tak piękne wzory wyrzezbione w warzywach i owocach. Trzeba mieć do tego prawdziwy talent :)
OdpowiedzUsuńJakie piekne. Trzeba miec naprawde prawdziwy talent.
OdpowiedzUsuńwow cudeńka :)
OdpowiedzUsuńJestem w szoku, ze można zrobić takie cuda z owoców, ja niestety jestem w takich "plastycznych" rzeczach niezdarą, nie nadaję się do tego ;)
OdpowiedzUsuńJakie to piękne <3 Ja niestety nie mam takich zdolności.
OdpowiedzUsuńsuper to wygląda:)
OdpowiedzUsuńTak8e dekoracje to dopiero robią wrażenie. Kto by pomyślał że można tak ciekawie wyeksponować cebulę
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dekoracje!! Jak byłam w technikum gastronomicznym mieliśmy możliwość uczestniczenia Na takie warsztaty... Ale J jednak nie mam do tego cierpliwości
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda i ile ja bym dała aby coś takiego umieć robić :)
OdpowiedzUsuńjeeej :) małe dzieła sztuki :)
OdpowiedzUsuń