Carving - sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach

26 września

Kilka dni temu miałam okazję uczestniczyć w pokazie carvingu czyli sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach. Chciałam podzielić się z Wami zdjęciami i informacjami z tego wydarzenia.


Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach bardzo znana i popularna w krajach azjatyckich. Mistrzami w tej dziedzinie są mieszkańcy Dalekiego Wschodu.


Cel carvingu to sprawienie aby jedzenie było bardziej apetyczne. Azjatycka gospodyni domowa zawsze wita gości starannie obranymi owocami, ułożonymi w ciekawy sposób na talerzu. Warzywa są najpierw delikatnie rzeźbione, następnie gotowane i układane na talerzu.



Na początek do rzeźbienia potrzebny jest mały nóż tak zwany jarzyniak, którym można obierać, kroić i rzeźbić każdy owoc lub warzywo i zmieniać je w dekoracyjną ozdobę potrawy oraz nóż tajski, który pomoże nam wyrzeźbić większość wzorów.


W carvingu możemy wyróżnić trzy style: europejski, tajski i chiński. Tajski to styl najbardziej skomplikowany. Są to drobne cięcia co daje najlepszy efekt. Styl europejski to kwiaty i większe wzory, zaś chiński to rzeźba 3D.



Owoce, które doskonale nadają się do carvingu to arbuzy, melony, jabłka, pomarańcza, kiwi czy dynia. Warzywa, które idealnie się sprawdzą to marchewka, burak, rzepa, kalarepa. Wybór jest spory.



A jak Wam podobają się wyrzeźbione cuda?

You Might Also Like

23 komentarzy

  1. Jak robiłam kurs dietetyczny to bawiliśmy się w carving. Świetna sprawa- można wyczarować cuda! Robiłam koszyk ozdobny z arbuza- wyglądał jakby cały pokryty był różami.

    OdpowiedzUsuń
  2. przepięknie to wygląda. nigdy nie próbowałam rzeźbić w owocach czy warzywach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet nie wiedziałam że tak to się nazywa. Bez wątpienia wygląda to pięknie chociaż ja niestety nie mam talentu do takich kwestii :-(. A szkoda, byłyby fajne ozdoby do zdjęć.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sprawność manualną i wszystko można wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała metoda na robienie dekoracji potraw. Z pewnością robi wrażenie na gościach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda intrygująco! Mam jakieś urządzenia do tego w kuchni, ale nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie to wygląda. Kiedys oglądałam jak panowie cuda z arbuzow robią. Świetne dekoracje na różne uroczystości ☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podobają mi się takie carvingowe rzeźby :) Ja umiem jedynie łabędzia z jabłka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja ciocia jest w tym mistrzynią. Z pod jej ręki wychodzą cuda

    OdpowiedzUsuń
  10. super, wygląda to przepięknie

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne! Ja umiem wycinać kwiatki tylko w pomidorach i pomarańczach :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepięknie to wygląda! Dobrze się mówi, że najpierw jemy oczami;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam oglądać tak piękne wzory wyrzezbione w warzywach i owocach. Trzeba mieć do tego prawdziwy talent :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie piekne. Trzeba miec naprawde prawdziwy talent.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem w szoku, ze można zrobić takie cuda z owoców, ja niestety jestem w takich "plastycznych" rzeczach niezdarą, nie nadaję się do tego ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie to piękne <3 Ja niestety nie mam takich zdolności.

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak8e dekoracje to dopiero robią wrażenie. Kto by pomyślał że można tak ciekawie wyeksponować cebulę

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie dekoracje!! Jak byłam w technikum gastronomicznym mieliśmy możliwość uczestniczenia Na takie warsztaty... Ale J jednak nie mam do tego cierpliwości

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie to wygląda i ile ja bym dała aby coś takiego umieć robić :)

    OdpowiedzUsuń