Olej kokosowy - cud natury?
29 września
Kokos to roślina z rodziny palm.
Prawdopodobnie pochodzi z rejonów Azji.
Owoc kokosa – wszystkim doskonale znany orzech kokosowy przez unoszenie się na wodzie dryfuje tysiące kilometrów aby znaleźć miejsce wykiełkowania.
Ciekawostką jest, że nazwa
kokos pochodzi najprawdopodobniej
od hiszpańskiego słowa coco czyli duch, widmo.
Orzech kokosowy cieszy się długą listą zastosowań. Cieszy się mianem : jeden z
najbardziej cennych orzechów świata. Z kokosa uzyskujemy miąższ, sok czyli
mleko kokosowe i woda kokosowa oraz olej
kokosowy. Główny składnik miąższu to nasycone kwasy tłuszczowe, które są o
wiele łatwiej przyswajalne i łatwiej trawione niż te, które znajdują się w
mięsie. Mleko i woda kokosowa bierze się w orzechu z gleby. Woda kokosowa jest nazywana
sterylną.
Skład biochemiczny wody kokosowej
jest podobny do osocza ludzkiej krwi. Jest to bardzo wartościowa
substancja odżywczą. Ciekawostką jest, że w czasie wojny wodę z kokosa używano
do transfuzji krwi. Metodę tą stosuje się również dziś w krajach słabo
rozwiniętych. Woda kokosowa jest doskonała jako elektrolity. Nawadnia
organizm i uzupełnia substancje odżywcze i mineralne.
Mleko kokosowe, które jest bogate w minerały i
witaminy doskonale sprawdzi się przy problemach z żołądkiem. Uzupełnia
elektrolity i jest lekkostrawne.
Olej kokosowy jest wytwarzany z miąższu
kokosa. Większość oleju kokosowego to kwas laurynowy. W naszym organizmie kwas
laurynowy jest zamieniany w monolauryn, który działa antywirusowo,
antygrzybiczo i antybakteryjne. Olej kokosowy zawiera sporo antyoksydantów,
które chronią organizm przed działaniem
wolnych rodników. Olej kokosowy jest doskonały przy leczeniu wysypek, wyprysków
a także działa łagodząco po oparzeniach. Olej kokosowy leczy również grzybicę, może zapobiegać nowotworom i pomaga w walce z rakiem. Oczyszcza
organizm z toksyn, pomaga dbać o zdrowie serca i układu krążenia pomaga także zwalczyć niezwykle groźną bakterię - gronkowca złocistego, a
także grzyby z gatunku Candida albicans.
Olej kokosowy znajdziemy w składzie wielu kosmetyków. Możemy
również przygotować wiele kosmetyków na jego bazie w zaciszu własnego domu. Sami
możemy przygotować antyperspirant czy pastę do zębów. Działa nawilżająco i
łagodząco. Możemy stosować go jako balsam do ciała czy odżywkę do włosów.
Olejem kokosowym można zastąpić kosmetyki stosowane u najmłodszych.
Pielęgnacja skóry niemowlaka naturalnym olejem kokosowym jest w pełni
bezpieczna. W oleju kokosowym znajduje się kwas laurynowy podobny do
naturalnego tłuszczu zawartego w mleku matki. Jest bezpieczny i nieuczulający,
łatwo wchłania się do skóry.
Olej
kokosowy jest oczywiście doskonałym olejem do pieczenia, służy jako dodatek do wszelkich
ciast deserów czy mięs.
Olej
kokosowy jak i orzech kokosowy nie zawsze cieszył się dobrą opinią. Wielu myliło
go z olejem palmowym, który jest wytwarzany z owoców palmy olejowej. Zła opinia
była też spowodowana zawartością kwasów tłuszczowych, które uznawano za winnych
nadwagi, cukrzycy, miażdżycy i wielu innych schorzeń. Dzięki mieszkańcom wysp
pacyfiku udowodniono że olej kokosowy kokos to jedne z najzdrowszych produktów
świata. Ludzie, którzy przez lata spożywali kokos i olej w dużych ilościach
cieszyli się niezachwianym zdrowiem, a ich zapadalność na choroby cywilizacyjne
jest kilkadziesiąt razy mniejsza niż w Europie i USA!
Dziś olej kokosowy jest popularnym
elementem kulinarnym, kosmetycznym i leczniczym. ALE UWAGA: Nie wszystkie oleje
kokosowe, które znajdują się na półkach sklepowych są zdrowe i dobrej jakości. Powinniśmy
szukać olejów nierafinowanych. Oleje przetworzone – rafinowane nie posiadają
żadnych właściwości leczniczych.
Moja opinia:
Z wszystkich olejów , które miałam okazję wypróbować olej kokosowy jest moim numerem 1! Po pierwsze uwielbiam kokos i wszystko co z nim związane. Wszelkie ciasta z kokosem, puddingi czy po prostu mleko i wiórki mogłabym jeść codziennie. Po drugie zaufałam olejowi kokosowemu kiedy po 2 tygodniach codziennego stosowania wyleczyłam się z anginy na którą nie pomogły nawet 28 dniowe antybiotyki! Od tej pory 2 łyżki oleju kokosowego dziennie to mój stały rytuał. Pamiętajmy jednak żeby wybierać ten nierafinowany – Extra Virgin. Pachnący kokosem. Te bezzapachowe możemy użyć ewentualnie do pieczenia jeżeli komuś zapach i aromat kokosowy przeszkadza.
21 komentarzy
Ja nie cierpię kokosa i jego zapachu. Odrzuca mnie już sama myśl o nim.
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy używam jedynie w kuchni i mimo iż wiem jak dużo ma zastosowań, nie umiem się do niego przekonać.
olej kokosowy znam i uzywam w mojej kuchni dosć czesto.
OdpowiedzUsuńChoć nie wszystkie włosy lubią olej kokosowy - moje owszem i to bardzo. Nie lubię tylko czekać aż się rozpuści.
OdpowiedzUsuńmam i używam. również uwielbiam
OdpowiedzUsuńJa ostatnio polubiłam kawę z dodatkiem oleju kokosowego ;)
OdpowiedzUsuńZnam i korzystam z wielu możliwosci oleju kokosowego. Poza tym zapach kokosa jest nieziemski
OdpowiedzUsuńtutajjestem-lekkomyslny.blogspot.com
Niestety nie lubię samych zapachów kokosow, a co za tym idzie zniechecilam się do kosmetyków i innych produktów. Lubie Lubię jeść produkty kokosowe. Aleeeee nie mówię nie. Czytam opinie o myślę ze bedzie taki Dzień, ze się na niego skuszę.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam stosować taki olej właśnie do włosów, są po nim takie nawilżone.. ♥
OdpowiedzUsuńOleju używam do nawilżania włosów :) świetny i bardzo wartościowy wpis!
OdpowiedzUsuńKokos ma tyle zastosowań, że naprawdę ciężko to zliczyć. Ja uwielbiam wszystko co kokosowe,no może poza świeżym mleczkiem kokosowym
OdpowiedzUsuńJako balsam spisuje sie bardzo dobrze
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy zawsze mam w zanadrzu - świetna rzecz :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam olej kokosowy <3
OdpowiedzUsuńJa lubię na nim smażyć mięsko
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię zarówno kokoski jak i olej pod każdą postacią :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam kokos!!!! zarówno w kuchni jak w łazience :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wykorzystywać go do gotowania.
OdpowiedzUsuńJak do tej pory nie miałam styczności z olejem kokosowym ale po twoim poście jestem jak najbardziej zainteresowana aby go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos, niestety nowsze badania pokazują, że jednak nie jest tak zdrowy jakby się wydawało!
OdpowiedzUsuńCzesto smaze na oleju kokosowym. Podoba mi sie to, ze podczas smażenia jest całkowicie bezwonny.
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię smak i zapach kokosa. Używam go zarówno do wypieków, koktajli, kosmetyków, a także znajduje u mnie zastosowanie w kuchni.
OdpowiedzUsuń