Olej kokosowy - cud natury?

29 września

Kokos to roślina z rodziny palm. Prawdopodobnie pochodzi z rejonów Azji.


Owoc kokosa – wszystkim doskonale znany orzech kokosowy przez unoszenie się na wodzie dryfuje tysiące kilometrów aby znaleźć miejsce wykiełkowania.

Ciekawostką jest, że nazwa kokos pochodzi najprawdopodobniej od hiszpańskiego słowa coco czyli duch, widmo.
Orzech kokosowy cieszy się długą listą  zastosowań. Cieszy się mianem : jeden z najbardziej cennych orzechów świata. Z kokosa uzyskujemy miąższ, sok czyli mleko kokosowe i woda kokosowa oraz olej kokosowy. Główny składnik miąższu to nasycone kwasy tłuszczowe, które są o wiele łatwiej przyswajalne i łatwiej trawione niż te, które znajdują się w mięsie. Mleko i woda kokosowa bierze się w orzechu z gleby. Woda kokosowa jest nazywana sterylną.
Skład biochemiczny wody kokosowej jest podobny do osocza ludzkiej krwi. Jest to bardzo wartościowa substancja odżywczą. Ciekawostką jest, że w czasie wojny wodę z kokosa używano do transfuzji krwi. Metodę tą stosuje się również dziś w krajach słabo rozwiniętych. Woda kokosowa jest doskonała jako elektrolity. Nawadnia organizm i uzupełnia substancje odżywcze i mineralne.
Mleko kokosowe, które jest bogate w minerały i witaminy doskonale sprawdzi się przy problemach z żołądkiem. Uzupełnia elektrolity i jest lekkostrawne.

Olej kokosowy jest wytwarzany z miąższu kokosa. Większość oleju kokosowego to kwas laurynowy. W naszym organizmie kwas laurynowy jest zamieniany w monolauryn, który działa antywirusowo, antygrzybiczo i antybakteryjne. Olej kokosowy zawiera sporo antyoksydantów, które chronią organizm przed  działaniem wolnych rodników. Olej kokosowy jest doskonały przy leczeniu wysypek, wyprysków a także działa łagodząco po oparzeniach. Olej kokosowy leczy również grzybicę, może zapobiegać nowotworom i pomaga w walce z rakiem. Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga dbać o zdrowie serca i układu krążenia pomaga także zwalczyć niezwykle groźną bakterię - gronkowca złocistego, a także grzyby z gatunku Candida albicans.
Olej kokosowy znajdziemy w składzie wielu kosmetyków. Możemy również przygotować wiele kosmetyków na jego bazie w zaciszu własnego domu. Sami możemy przygotować antyperspirant czy pastę do zębów. Działa nawilżająco i łagodząco. Możemy stosować go jako balsam do ciała czy odżywkę do włosów.
Olejem kokosowym można zastąpić kosmetyki stosowane u najmłodszych. Pielęgnacja skóry niemowlaka naturalnym olejem kokosowym jest w pełni bezpieczna. W oleju kokosowym znajduje się kwas laurynowy podobny do naturalnego tłuszczu zawartego w mleku matki. Jest bezpieczny i nieuczulający, łatwo wchłania się do skóry.
Olej kokosowy jest oczywiście doskonałym olejem do pieczenia, służy jako dodatek do wszelkich ciast deserów czy mięs.
Olej kokosowy jak i orzech kokosowy nie zawsze cieszył się dobrą opinią. Wielu myliło go z olejem palmowym, który jest wytwarzany z owoców palmy olejowej. Zła opinia była też spowodowana zawartością kwasów tłuszczowych, które uznawano za winnych nadwagi, cukrzycy, miażdżycy i wielu innych schorzeń. Dzięki mieszkańcom wysp pacyfiku udowodniono że olej kokosowy kokos to jedne z najzdrowszych produktów świata. Ludzie, którzy przez lata spożywali kokos i olej w dużych ilościach cieszyli się niezachwianym zdrowiem, a ich zapadalność na choroby cywilizacyjne jest kilkadziesiąt razy mniejsza niż w Europie i USA!
Dziś olej kokosowy jest popularnym elementem kulinarnym, kosmetycznym i leczniczym. ALE UWAGA: Nie wszystkie oleje kokosowe, które znajdują się na półkach sklepowych są zdrowe i dobrej jakości. Powinniśmy szukać olejów nierafinowanych. Oleje przetworzone – rafinowane nie posiadają żadnych właściwości leczniczych.



Moja opinia:
Z wszystkich olejów , które miałam okazję wypróbować olej kokosowy jest moim numerem 1! Po pierwsze uwielbiam kokos i wszystko co z nim związane. Wszelkie ciasta z kokosem, puddingi czy po prostu mleko i wiórki mogłabym jeść codziennie. Po drugie zaufałam olejowi kokosowemu kiedy po 2 tygodniach codziennego stosowania wyleczyłam się z anginy na którą nie pomogły nawet 28 dniowe antybiotyki! Od tej pory 2 łyżki oleju kokosowego dziennie to mój stały rytuał. Pamiętajmy jednak żeby wybierać ten nierafinowany – Extra Virgin. Pachnący kokosem. Te bezzapachowe możemy użyć ewentualnie do pieczenia jeżeli komuś zapach i aromat kokosowy przeszkadza.

You Might Also Like

21 komentarzy

  1. Ja nie cierpię kokosa i jego zapachu. Odrzuca mnie już sama myśl o nim.
    Olej kokosowy używam jedynie w kuchni i mimo iż wiem jak dużo ma zastosowań, nie umiem się do niego przekonać.

    OdpowiedzUsuń
  2. olej kokosowy znam i uzywam w mojej kuchni dosć czesto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć nie wszystkie włosy lubią olej kokosowy - moje owszem i to bardzo. Nie lubię tylko czekać aż się rozpuści.

    OdpowiedzUsuń
  4. mam i używam. również uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ostatnio polubiłam kawę z dodatkiem oleju kokosowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam i korzystam z wielu możliwosci oleju kokosowego. Poza tym zapach kokosa jest nieziemski

    tutajjestem-lekkomyslny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety nie lubię samych zapachów kokosow, a co za tym idzie zniechecilam się do kosmetyków i innych produktów. Lubie Lubię jeść produkty kokosowe. Aleeeee nie mówię nie. Czytam opinie o myślę ze bedzie taki Dzień, ze się na niego skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja uwielbiam stosować taki olej właśnie do włosów, są po nim takie nawilżone.. ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Oleju używam do nawilżania włosów :) świetny i bardzo wartościowy wpis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kokos ma tyle zastosowań, że naprawdę ciężko to zliczyć. Ja uwielbiam wszystko co kokosowe,no może poza świeżym mleczkiem kokosowym

    OdpowiedzUsuń
  11. Jako balsam spisuje sie bardzo dobrze

    OdpowiedzUsuń
  12. Olej kokosowy zawsze mam w zanadrzu - świetna rzecz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja lubię na nim smażyć mięsko

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja bardzo lubię zarówno kokoski jak i olej pod każdą postacią :D

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam kokos!!!! zarówno w kuchni jak w łazience :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja uwielbiam wykorzystywać go do gotowania.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak do tej pory nie miałam styczności z olejem kokosowym ale po twoim poście jestem jak najbardziej zainteresowana aby go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam kokos, niestety nowsze badania pokazują, że jednak nie jest tak zdrowy jakby się wydawało!

    OdpowiedzUsuń
  19. Czesto smaze na oleju kokosowym. Podoba mi sie to, ze podczas smażenia jest całkowicie bezwonny.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja bardzo lubię smak i zapach kokosa. Używam go zarówno do wypieków, koktajli, kosmetyków, a także znajduje u mnie zastosowanie w kuchni.

    OdpowiedzUsuń