Współpraca z Bioindygo - nasiona chia
10 lipca
W ramach współpracy z BIOINDYGO otrzymałam nasionka
chia. Dziś kilka słów o ich wspaniałych właściwościach.
Zdrowotne właściwości chia doceniły plemiona Azteków. Były po fasoli i kukurydzy najważniejszą
dla Azteków uprawą.
WŁAŚCIWOŚCI
Chia posiadają bardzo dużą ilość naturalnych kwasów Omega 3, które wspomagają pracę mózgu. Dzięki nim łatwiej
przychodzi nauka, poprawia się pamięć i koncentracja. Ponadto wspomagają układ
nerwowy – uspokajają i łagodzą objawy depresji. U osób w starszym wieku mogą zapobiec rozwojowi
demencji. Omega 3, które znajdują się w nasionach chia wspomagają wzrok jak
również pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowego.
W nasionach chia znajdują się tak że
ogromne ilości błonnika, który poprawia pracę układu pokarmowego, wspomaga
trawienie i pobudza do pracy jelita. Chia to również źródło białka
wysokiej jakości – w szczególności przydatne dla wegetarian. Zawierają 91
aminokwasów- to daje im przewagę nad innymi nasionami białkowymi. Jest to
idealne źródło energii. Szałwia hiszpańska to też źródło wapnia. W 100 g zawiera go
ponad dwa razy więcej niż szklanka mleka. Ponadto zawiera magnez, żelazo fosfor
czy cynk . W ich składzie znajdziemy również witaminy z grupy B oraz witaminę E.
Chia stają się coraz bardziej popularne w Polsce głównie z powodu swoich właściwości zdrowotnych. Są niskokaloryczne a zarazem odżywcze. Kolejną zaletą nasion chia jest to, że wchłaniają wodę co daje efekt długotrwałego uczucia sytości.
Nasiona chia
dają wiele możliwości ich przygotowania. Moim ulubionym deserem z chia są puddingi
jednak można je również dodawać do omletu, owsianki, chleba, sałatek czy nawet
dżemów. Odpowiednia ilość spożycia
nasion chia na dobę to 2-3 łyżki.
www.bioindygo.pl
16 komentarzy
pyszny deserek. sama tez czasem robię :)
OdpowiedzUsuńWidzę coś zdrowego i pysznego.
OdpowiedzUsuńPudding wygląda przepysznie :) nigdy ich nie próbowałam, ale widzę, że przy mojej niskowęglowodanowej diecie będą idealnym źródłem błonnika :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je. One pasują do wszystkiego i są smaczne <3
OdpowiedzUsuńJa nasion Chia nigdy jeszcze nie probowalam, a ciesza sie taka dobra opinia. Chyba musze sie w koncu skusic
OdpowiedzUsuńTyle się mówi i pisze o tych nasionach a ja nadal nie miałam z nimi doczynienia
OdpowiedzUsuńuwielbiam te nasiona
OdpowiedzUsuńRównież kupiłam ostatnio i zaczynam z nimi swoją przygodę- nie wiedziałam że trzeba je moczyć- nie dawno uświadomiła mnie koleżanka :P ale jeszcze nie próbowałam,
OdpowiedzUsuńDużo dobrego o nich słyszałam:)
OdpowiedzUsuńMam nasiona Chia w domu - znalazłam w Shinybox kiedyś, ale jeszcze nie używałam. Muszę wypróbować w deserze :D
OdpowiedzUsuńMm.. jaki deserek extra <3
OdpowiedzUsuńCzęsto korzystam z nasion chia :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta twoja wariacja na temat puddingu👍👍👍 ja uwielbiam chia w sernik ma zimno, pycha!!!
OdpowiedzUsuńJa chia dodaje do owsianki :)
OdpowiedzUsuńSame dobroci slyszalam o tych malenkich cudach
OdpowiedzUsuńMoje ulubione drugie śniadanie :-)
OdpowiedzUsuń