Cukier kokosowy - warto czy nie warto?

12 lipca

Coraz częściej w różnych sklepach możemy znaleźć nowy rodzaj cukru – cukier kokosowy. W ramach współpracy z firmą BIOINDYGO również i ja postanowiłam się w niego zaopatrzyć. 



Każdy z nas słyszał: biały cukier to słodki zabójca - to niestety prawda. Spożywanie przez nas słodkich produktów prowadzi do otyłości, cukrzycy, nadciśnienia i wiele innych chorób.

Jedną z alternatyw do białego cukru jest właśnie cukier kokosowy. 


Jest to owoc palmy kokosowej. Ma wiele składników odżywczych oraz zawiera przyspieszające metabolizm średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, jest pełen witamin, a także substancji zabójczych dla bakterii, grzybów.


Cukier kokosowy jest pozyskiwany z soku rośliny palmy kokosowej. Krąży on we wnętrzu tego drzewa podobnie jak sok z brzozy. Aby uzyskać cukier, należy naciąć korę palmy, a wydobywający się sok zbierać do pojemników. Następnie z substancji odparowuje woda. Cukier w ostateczności ma postać granulek. Wyglądem i smakiem bardzo przypomina cukier trzcinowy.Wielką zaletą cukru kokosowego jest to, że posiada niski indeks glikemiczny ponieważ zawiera inulinę – rodzaj błonnika, który spowalnia wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym.




Skład cukru kokosowego:
1. Potas, który ma dobroczynne działanie dla serca i układu krwionośnego
2. Miedź, to pierwiastek obecny we wszystkich tkankach organizmu.
3. Cynk, który wzmacnia odporność organizmu i pobudza do walki z bakteriami i wirusami .
4. Żelazo – składnik krwi, który jest niezbędny do zachowania prawidłowej wydolności fizycznej.
5. Witamina C - silny antyoksydant, umożliwiający tworzenie kolagenu w naszym organizmie.
6. Tiamina – witamina z grupy B, która umożliwia sprawne wykorzystywanie dostarczanej energii.


 

Podsumowując cukier kokosowy jest zdecydowanie zdrowszym zamiennikiem białego cukru. Ze względu na swe składniki odżywcze z pewnością zagości u mnie na dłużej. Niestety cena cukru koksowego jest dość wysoka. Za zaledwie 250 g w sklepie bioindygo trzeba zapłacić 15,77 zł. Mam nadzieję, że z biegiem czasu cukier kokosowy będzie ceną wpasowywał się do większości polskich rodzin. Niestety wciąż jeszcze zbyt wielu ludzi nie jest świadomych jak ważne jest odpowiednia dieta w naszym życiu.


www.bioindygo.pl

You Might Also Like

31 komentarzy

  1. Nigdy go nie używałam.
    Zaciekawiłaś mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Staram się wycofać ze swojej kuchni biały cukier i zastępować go czymś zdrowszym lub nie używać wcale. Do tej pory miód spisywał się na medal ale czas na jakąś odmianę i już od jakiegoś czasu zastanawiam się jaki cukier wybrać np do wypieków, może ten będzie dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz widzę :) staram się jednak w ogóle nie używać cukru- ten byłby jednak świetnym zamiennikiem do wypieków (czasami coś upiec trzeba) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy o nim nie słyszałam:)

    sandziv.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyli jednak warto! Dzięki za objaśnienie i wpis. Teraz wiem co warto stosować

    OdpowiedzUsuń
  6. pierwszy raz spotykam sie z takim cukrem, serio ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy produkt. Nie slyszalam o nim

    OdpowiedzUsuń
  8. Wydaje mi się, że ludzie są świadomi, ale wbrew pozorom zdrowe życie nie jest takie tanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wydaje mi się, że ludzie są świadomi, ale wbrew pozorom zdrowe życie nie jest takie tanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam w domu cukier kokosowy :) Jest zdrowy, ale jego wadą jest cena :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wpis <3 muszę wypróbować ten cukier :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O widzisz, nie słyszałam jeszcze o cukrze kokosowym - jestem wielką fanką kokosa :D Próbowałam kiedyś cukier brzozowy mogę polecić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. nigdy nie słyszałam ale będę musiała wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie spotkałam się nigdy z cukrem kokosowym i muszę przyznać, że bardzo mnie on zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny post ! Dwa lata temu odsywilam biały cukier i zastąpiłam go trzcinowym i brzozowym :) jestem bardzo zadowolona :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Słyszałam o oleju kokosowym , ale o cukrze nie :D
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  17. Dla mnie to trochę strata kasy, wolę miód albo syrop klonowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawy produkt i w dodatku zdrowy, szkoda tylko, że drogi :/

    OdpowiedzUsuń
  19. jak dla mnie cena jest wysoka choć jak zwykle moja chęć przetestowania produktu będzie górą i pewnie za jakiś czas zdecyduję się na zakup.

    OdpowiedzUsuń
  20. o rety! Pierwsze słyszę... ale jestem ciekawa jego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  21. Prawdę mówiąc pierwsze słyszę 😂 Chyba będzie trzeba przetestować

    OdpowiedzUsuń
  22. Cukier trzcinowy znam, ale o tym specyfiku nigdy jeszcze nie słyszałam. Jest wart wypróbowania!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Pierwszy raz słyszymy :D Bardzo fajnie się zapowiada ^^ Musimy spróbować :) Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  24. Slyszalam, ze produkty kokosowe sa bardzo zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciekawe, nigdy o tym nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo polubiłam cukier kokosowy. Jest pyszny, a mając świadomość, że robię coś dobrego dla zdrowia działa motywująco.

    OdpowiedzUsuń